Menu

KORSZERŰ WEBOLDALAK JELENTŐSÉGE

2014-szept-10

Mint ahogy már az előző blog bejegyzésemben is írtam, szeretnék egy pár szót írni a weboldalak korszerűségéről. Korszerűség alatt itt azt értem, hogy egy website-nak mindig követnie kell az aktuális trendeket. Ezek a trendek nem csak a webdesign -ra vonatkoznak, hanem arra is, hogy az emberek életmódja és a technika is rohamosan változik és ehhez a weboldalaknak is alkalmazkodniuk kell. Mire gondolok itt pontosan? Elég, ha csak a saját életünket nézzük. Pár évvel ezelőtt az internet még helyhez kötött volt, vagy otthonról neteztünk vagy beültünk egy internetes kávézóba. A mai életmódunk viszont már annyira felgyorsult, hogy igény volt a mobil eszközökre: okostelefonokra, tabletekre, laptopokra. Bármerre járunk a városban: tereken, parkokban, buszon, a metrón, mindenhol azt látjuk, hogy mindenki éppen nyomkod valamit. Ráadásul a mai gyors mobil internetnek és a rengeteg ingyen wifi-t biztosító helynek köszönhetően, tényleg bárhol, bármikor és bármennyit lehet internetezni.

Mindez arra késztette a webprogramozókat, hogy olyan, úgynevezett responsive-weboldalakat készítsenek, amelyek mobil eszközökről is kitűnően használhatóak. Ez sok esetben azt jelenti, hogy a weboldal nézete nem olyan, mintha asztali számítógépről nyitnánk meg, de a stílusa, dizájnja ugyanaz. Azonban a használhatósága sokkal egyszerűbb és könnyebb egy érintőképernyős készülék esetében. Sokszor sajnos még mindig azt tapasztalom, hogy a weboldalak többsége nem responsive, azaz mobil eszközön nehezen vagy nem használható. Lassan töltődik be a sok kép miatt, olyan animációkat tartalmaz, ami nem nyitható meg, stb. Az ilyen elemeket mobil verzió esetén például el is lehet hagyni, vagy le lehet egyszerűsíteni.

Továbbá nem tartozik szorosan a témához, de célszerűnek tartom megemlíteni, hogy egy weboldalt úgy kellene programozni, hogy az, minden felbontású monitoron, illetve minden böngészőben ugyanazt a képet mutassa. Az ember azt gondolná, hogy ez talán már természetes egy programozónál, hogy gondol erre, de sok esetben azt tapasztalom, hogy ezen még mindig lehetne finomítani.

Azt javaslom mindenkinek, hogy mikor ajánlatot kér egy weboldal elkészítésére, a fent említettekre mindenképpen kérdezzen rá, ha ez nincs külön feltüntetve. Ugyanis, ha egy weboldal nem ezeknek megfelelően készül el, akkor arról a felhasználóknak is rossz véleménye lesz és rossz lesz a szolgáltatásunk vagy termékünk megítélése.